
JARNÍ STRAVA
Na jaře ještě stále upřednostňujeme tepelně upravené potraviny, ale s krátkou dobou úpravy, jako je blanšírování, napařování, krátký var. Přirozenou touhu našeho těla se očistit můžeme podpořit zařazením ostré, hořké a svíravé chuti. Obecně bychom se měli vyhýbat potravinám, které mají ochlazující účinek (např. zeleninové saláty, jogurt). Na odlehčení a zároveň posílení trávení doporučujeme zařadit KICHARI (KIČADI - viz. Recepty), což je tradiční ayurvédské postní jídlo, připravené ze stejného poměru mungo fazolek, celozrnné basmati rýže a ochucené vyváženou kombinací koření (zázvor, skořice, hořčičná semínka, kurkuma, kardamon …). Toto jídlo vám dodá potřebné množství energie a nezatíží.
Skvěle se ještě hodí kvašená zelenina (kvašené zelí a kimči)
Přidáváme do jídelníčku sezónní postupně rašící byliny – pažitku, jarní cibulku, listy pampelišky, fialky, sedmikrásky, které upravujeme nejlépe spařením. Vynikající jsou houby shiitake (zbavují tělo toxických látek).
Jarní detoxikace se zaměřuje na hlavní detoxikační orgány:
- Játra – funkci a očistu podporuje ostropestřec mariánský
- Ledviny – buď kopřiva nebo bříza (nikdy ne současně)
Můžete si udělat během týdne i jednodenní půst, kdy pijete teplou zeleninovou šťávu z červené řepy a kořenové zeleniny a 2 – 3 x za den si dáte malou hrst rýže natural nebo ořechů, dostatek vody.
VÝBĚR POTRAVIN
OBILOVINY A LUŠTĚNINY:
Hnědá a divoká rýže, quinoa, proso, žitná mouka, oves, cizrna, čočka, naklíčené luštěniny
ZELENINA:
Mrkev, bílá ředkev, květák, pórek, květák, špenát, mangold, ředkvičky, chřest, jarní cibulka, polníček, rukola, řeřicha, medvědí česnek, jarní bylinky
OVOCE:
Třešně, jahody
KOŘENÍ:
kurkuma, muškátový oříšek, fenykl, černý pepř, chili
OSTATNÍ:
jehněčí maso, kuřecí, králík, sladkovodní ryby
PITÍ:
Ráno – nejlépe teplá voda s citrónem
Teplá voda + špetka chili, citronová šťáva, lžička medu, pár kapek jablečného octa
Bylinkové čaje
STRAVA PODZIMU.pdf (109376)
V sekci Recepty budete postupně nacházet mé oblíbené :))
METABOLICKÝ SYNDROM (4).pdf (304217)